Despre ATENTIE !!!
Atenţia se defineşte ca funcţie sau mecanism de orientare, focalizare şi fixare a conştiinţei asupra unui obiect, sarcini, întrebări, probleme, etc. Atenţia face parte din categoria fenomenelor psihice care susţin energetic activitatea. Ea este o funcţie prin care se modulează tonusul nervos, necesar pentru desfăşurarea celorlalte procese şi structuri psihice. Prezenţa ei asigură o bună receptare senzorială şi perceptivă a stimulilor, înţelegerea mai profundă a ideilor, o memorare mai trainică şi mai fidelă, selectarea şi exersarea mai adecvată a priceperilor şi deprinderilor etc.
Atenţia nu trebuie înţeleasă ca pe o dispunere statică a energiei psihonervoase, care se instalează la un moment dat şi rămâne invariabilă. Ea presupune dinamicitate, desfăşurare în timp, organizare şi structurare de mecanisme neurofuncţionale. Atenţia implică două stări neurofuncţionale: starea de veghe şi starea de vigilenţă.
Starea de veghe este opusă celei de somn şi se caracterizează prin faptul că scoarţa cerebrală este activată difuz, iar omul realizează o contemplare generală sau aşteptare pasivă. Starea de vigilenţă presupune explorarea generală a mediului, aşteptare şi căutare a ceva încă nedefinit. Ea nu are o orientare anume, nu se opreşte asupra a ceva, ci explorează orice.
In procesul transformarii spirituale, atentia trece progresiv de la orientarea cu predilectie spre lumea exterioară la o orientarea voluntara spre taramul interioritatii fiintei. Orice proces evolutiv autentic trece prin faza observarii si descoperirii modului in care mintea functioneaza. Atunci cand atentia este canalizata spre interior sunt create conditiile favorabile aparitiei asa-numitei Constiinte Martor.
Neantul e atenţie absolută. (Emil Cioran)
Aminteşte-ţi una dintre legi: oricărui lucru vei da atenţie, acesta va creşte.
Chiar dacă nu ai decât o singură amintire a unui moment de binecuvântare, aceasta îţi va fi de ajuns. Dă-i atenţie şi se va dezvolta. Dacă dai prea multă atenţie suferinţei, atunci nu vei face altceva decât să o sporeşti.
Biologii susţin că un copil se va dezvolta armonios dacă este iubit pentru că astfel primeşte mai multă atenţie. Chiar şi o plantă creşte mai bine atunci când grădinarul îi acordă atenţie. (Osho)
Când vi se dă ceva, fiţi atenţi, arătaţi cel puţin că ştiţi să îi recunoaşteţi valoarea, altfel, chiar persoana cea mai răbdătoare, mai generoasă se va descuraja. La ce bun să continue să vă ajute, să vă facă bine, din moment ce nici măcar nu observaţi? Ea simte că pierde timpul cu voi, asta-i tot, şi se va întoarce spre altcineva, mai capabil să aprecieze ceea cevrea să îi ofere. Chiar şi un Maestru Spiritual este obligat să ţină cont de această realitate. El îşi dăruieşte bogăţiile şi cunoştinţele celor de la care simte un ecou. În schimbul celor date, un Maestru Spiritual cere cel puţin atenţia voastră. Altminteri, el tace, nu îşi încredinţează comorile unui vapor găurit. La fel procedează şi Cerul: se închide aceluia care nu îi recunoaşte binefacerile.